Czekolada

 Kakaowiec pochodzi z Ameryki Południowej i od VII w naszej ery był uprawiany przez Majów,którzy handlowali jego owocami.W roku 1502 Krzysztof Kolumb przywiózł ziarna kakaowca do Hiszpanii,ale dopiero Cortes rozpropagował napój z rozkruszonych,palonych ziaren kakao i zimnej wody.Przepis kupił na dworze meksykańskiego władcy.
W XVII wieku kakao podbiło całą Europę.Jego czarowi pierwsza uległa Francja.Potem Holandia,Niemcy,Włochy.
W 1875 po raz pierwszy połączono kakao z mlekiem i powstała czekolada.I tak w skrócie mniej więcej wygląda historia czekolady.A na samą myśl o czekoladzie przychodzą od razu pozytywne  uczucia.I trudno oprzeć się pokusie zjedzenia pysznego tortu czekoladowego.W mojej podstronie kilka przepisów na ciasta na pewno znajdziecie coś z czekoladą co Was zainteresuje a innych może skusi do wypróbowania moich wypieków.
Tutaj natomiast zamieszczę kilka innych propozycji wykorzystania czekolady

Gorąca czekolada z brandy

1 l mleka
115g połamanej deserowej czekolady
2 łyżki stołowe cukru
5 łyżek brandy


Dekoracja


6 łyżek bitej śmietany
4 łyżeczki przesianego kakao w proszku 


Wlać mleko do rondelka i zagotować.Zdjąć z ognia.Wsypać do rondelka czekoladę,dodać 2 łyżki stołowe gorącego mleka.Gotować na małym ogniu,mieszając aż czekolada się roztopi.Przelać czekoladę do mleka,wymieszać i dodać cukier.
Wlać brandy,wymieszać napój i rozlać do szklanek.Ozdobić bitą śmietaną i posypać kakao.Smacznego